Workshop: bild 1
Kategori: Bild, Fördjupning, Pedagogik, Workshops

Idag hade vi vår första workshop i bild. Mats[1] berättade i början att vi under workshopens gång skulle sätta oss själva i relation till det vi gör. Hur tänker jag som pedagog vid aktiviteter gällande bild? Vid skapande inom bilden blir det kanske inte allt precis så som man från början har tänkt. Det kan i sin tur bli ett fint konstverk ändå. Utifrån egna erfarenheter tycker jag själv att det är hur facinerande som helst att se hur lugna, fokuserade, koncentrerade men även hur glada barnen blir när man sätter de vid ett bord uppdukat med papper, färg och penslar.Braxell (2010, 57) nämner att hon ibland gärna vill utmana barnen vid skapande med färg. Braxell (2010, s. 57) berättar att hon brukar blanda färger när barnen tittar på samtidigt som hon dessutom betonar olika begrepp. Nu ska jag ta penseln, och den röda färgen och måla en stor rund boll, med ett träd bredvid och hon får på så sätt in det språkliga via blandningen av färg. Mats[1] berättar om fem delar inom bild:
- Abstrakt bild
- Konkret bild
- Statisk bild
- Dynamisk bild
- Optisk medelpunkt bild
Denna workshop började med att vi skulle leta upp en yta i en bild för att göra en så kallad "tittruta" som ni ser på bilden nedan. Vi skulle leta upp en mindre bild i bilden och sedan förstora upp den till 15x15 cm på papper, tyg och i gråskala. Våra förstorade bilder i pappersformat fick vi sedan kopierade till ungefär 12 kopior och av dessa skulle vi bygga mönster. Ett mycket bra tips som jag tänker testa ute på min VFU med barnen och/eller vid framtida arbete. Förmågan att bygga mönster samt se samband och skillnader mellan mönster är en viktig utmanande del för barn inom matematiken och det matematiska tänkandet, vilket även Björklund (2009, s.132) nämner. Att barn utmanas matematiskt genom attt uppmärksamma delar som ingår i en helhet, i det fallet mönster, som ingår i matematiken.
Eftersom målet med dagen enligt Mats[1] var att vi med hjälp av allt material vi fick tillgång till skulle utforska och testa så mycket som möjligt. Gå utanför gränserna, blanda och upptäcka. Det var riktigt roligt och jag kommer ta med mig väldigt mycket delar från denna dagen. Att måla med färgpulver var något som var helt nytt för mig, akvarellmålning med pensel, akvarellmålning med flaska och fingerfärg på plast, vilket är perfekt för de lite mindre barnen, Dessa är också några delar från dagen jag kommer ta med mig in i yrkeslivet.
Avslutningsvis har jag efter denna dagen lärt mig hur olika material och färger fungerar med varandra, skillnaden mellan abstrakt bild och konkret bild samt att allt det vi arbetat med under första bildworkshopen ingår en estetisk lärprocess. Vi får in både språk, bild, textil och matematik i det skapande vi gjort idag. Matematik genom de former vi klipper, språk genom samtal och reflektioner kring det som händer. Vid ett tillfälle använde vi tyg och får därför även in textil i det vi gjort. "Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera"(Lpfö 98, rev.2016, ss.6,7). Det är bara fantasin som sätter gränser. Karlsson Häikiö (2014, s.71) beskriver fantasi som en slags kraft, en kraft som kan nå fram till upplevelser som är overkliga men som samtidigt kan vara en lösning på olika problem som framkommer.


Att låta barn skapa, upptäcka, samtala och utforska med hjälp av bild ser jag som en mycket positiv del i arbetet med barnen. Att ta fram den kreativa sidan och skapa mönster fritt och skapa med färg är helt fantastiskt.
[1] Mats Andersson. Workshop i bild. Högskolan i Borås 16/5-2016
Referenser:
Björklund, Camilla (2009). En, två, många: om barns tidiga matematiska tänkande. 1. uppl. Stockholm: Liber
Braxell, Stina (2010). Skapande barn: att arbeta med bild i förskolan. Stockholm: Lärarförbundets förlag
Braxell, Stina (2010). Skapande barn: att arbeta med bild i förskolan. Stockholm: Lärarförbundets förlag
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Karlsson Häikiö, T. (2014). Bildsamtal och bildtolkning. I Bendroth Karlsson, Marie & Karlsson Häikiö, Tarja (red.) (2014). Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur ss. 69-91