Linasportfolio

Mina tankar, funderingar och reflektioner och kring kursen: didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk kommunikation och matematik

Föreläsning: Estetiska lärprocesser

Kategori: Bild, Föreläsningar, Pedagogik

I förra veckan hade vi en föreläsning i estetiska lärprocesser. När jag hör ord som estetik och estetiska lärprocesser tänker jag på de praktiska delarna bild, sång, musik, dans och drama. Mats[1] beskrev estetiska lärprocsser som så mycket mer. Han nämde en frågeställning där han ville lyfta våra tankar. En frågeställning när det gäller barns utforskande genom att krypa in, krypa ut, igenom etc och om detta är en lärprocess eller inte. Att barn som klättrar upp för en rutchkana åt fel håll utforskar den estetiskt. Han menar att barn utforskar saker och ting estetiskt genom att bland annat krypa in, ut och igenom någonting. 
 
Läroplan för förskolan (Lpfö 98, rev. 2010, s. 10) benänner att "förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama". Föregående mål ser jag som en grund för estetiskt lärande och utveckling av barns skapande genom detta. Mats[1] belyser även att estetiska lärprocesser kan yttra sig och kopplas till både i språk och matematik. Mats[1] berättar även att allting går att få estetiskt och att alla har olika förklaringar till estetiska lärprocesser. Att bygga kvadrater och rektanglar med pinnar är både estetiskt och genom samtal stimuleras barnen även här i språk och matematik. I fruktstunden kan vi få in sinnesuppleveler som smak, hörsel, känsel, syn och lukt. 
 
"Arbetslaget ska ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, ideér och tankegångar med hjälp av ord , konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer"(Lpfö 98, rev. 2010, s. 11) Jag finner absolut estetiska lärprocesser som något väldigt positivt i förskoleverksamheten. Eftersom jag gärna sätter praktiskt arbete framför teori ser jag exempelvis bild, musik och drama som bra delar att arbeta med i både förskola, som förskoleklass och skola. Jag känner att jag lär mig mer praktiskt, när jag får testa, utforska, upptäcka och pröva mig fram, vilket jag kan tänka mig att flertalet barn gör också. Att dokumentera barnens process med hjälp av estetiska uttrycksformer som exempelvis bilder ser jag som en stor fördel, dessutom syns en lärprocess hos barnen enklare.
 
 
 
 
[1] Mats Andersson. Föreläsning om estetiska lärprocesser. Högskolan i Borås 2/5-2016
 
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
Kommentera inlägget här: