Linasportfolio

Mina tankar, funderingar och reflektioner och kring kursen: didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk kommunikation och matematik

VFU - Vecka 2

Kategori: VFU

Veckan startade i sin vanliga ordning med morgonsamling, där vi gjorde en liten återkoppling till barnens start i förskoleklassen. I påsen som presenterades i samlingen fanns ett timglas, en penna, en pusselbit, ett suddigum, ett gem, en nalle och stjärnor. Påsen med föremålen representerar förskoleklassen och har följande förklaringar. Väldigt bra idé enligt mig eftersom det känns som att klassen håller ihop och barnen i sin tur visar respekt mot varandra.
 
Pennan: Vi kommer att rita och skriva med pennan och vi utvecklar vårt lärande genom pennan.
Timglaset: I vår klass har vi tid. Vi skyndar inte på utan låter saker ta den tid var och en behöver.
Pusselbiten: Alla, både vuxna och barn är unika på sitt sätt, alla har rätt att vara den man är. Men alla behövs för att vi ska bli en helhet. 
Suddigummet:Tänker man ofta hör ihop med penna... Suddigummet ska vi inte använda för mycket, men kan vara bra ibland. Man lär sig också av misstag...
Gemet: Vi håller ihop i vår klass. Stöttar och hjälper varandra.
Nallen: Här finns alltid en mjuk och trygg plats för dig när du behöver det. 
Stjärnorna: Hos oss är alla glittrande stjärnor med tindrande stjärnögon som vill ha roligt och lära sig nya saker.
 
 
 
I veckan gjorde jag en bild- och skrivuppgift med barnen. De fick varsitt papper, där de skulle skriva sin bästa bokstav och sedan beskriva varför det är deras bästa bokstav. Bokstaven fick de sedan färglägga med hjälp av  pensel och flaskfärg. Väldigt imponerad hur kreativt de arbetade och hur de formulerade sin motivering av vald bokstav. Denna bildaktivitet var alltså en fortsättning på introduceringen av mitt didaktiska material. Innan aktiviteten tänkte jag att barnen skulle välja den bokstav de börjar på att skriva som sin bästa bokstav men när aktiviteten väl satte igång märkte jag att de flesta inte alls valt sin första bokstav som den bästa. Ett barn hade valt bokstaven K för att den börjar på katt, ett annat barn hade valt bokstaven O för att den är gullig och gosig, sedan valde såklart några barn att även skriva den första bokstaven i deras namn. När barn får använda sin kreativitet och tänka själva, det är då resultatet blir som bäst. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11, 2011 s. 13) belyser vikten av att barn både kan kunna arbeta självständigt som tillsammans med andra barn. 
 
Jag introducerade dessutom ett spel för barnen, som en bonus till arbetet med alfabetet. Spelet inriktar sig på språk, matematik och självklart alfabetet. Barnen tyckte spelet var roligt, dock kunde de bli lite uttråkade ibland. Jag kände vid tillverkningen av spelet att jag ville varva utmanande och mindre utmanande delar, vilket kan ha tröttnat ut barnen lite, då det räckte att spela en gång, sedan ville de hitta på något annat. Till nästa gång skulle jag vilja ändra om spelet lite, för att öka barnens lust att lära ytterligare. Skolans uppdrag i läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (lgr 11) innefattar att "skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem"(Lgr 11, 2011, s.9) Barnen visade i vilket fall intresse för spelet bra. En del tyckte det var lätt som en plätt medan andra av barnen tyckte vissa delar var lite svårare. Till nästa gång jag tillverkar spel skulle jag kunna tänka på att utveckla det ytterligare, för att utmana dem ännu mer. Beronde på hur många prickar tärningen visade gick det väldigt snabbt att komma runt. Om jag hade tillverkat ett större spel med fler utmaningar kanske spelet hade varit ännu mer intressant. 
 
 
 
 
Referenser:
 
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2575
Kommentera inlägget här: