Workshop: Textil 3
Idag har vi fått lära oss att starta och sluta en väv. Från att trådarna spändes fast tills dess att de klipptes av. Det fanns även möjlighet att tillverka påsar till exempel till sångsamlingar och sagosamlingar. Vi fick även tillfälle att brodera, vilket dock inte hanns med. Om workshopen istället skulle pågått under en hel dag tror jag att jag skulle hinna med att teste mer.
Vi har använt kreativiteten genom att testa att väva med vanligt garn, tygstycken, plast och tidningspapper. Fantastiskt att det finns såpass mycket material att använda sig av, vissa material som inte ens funnits i tanken att använda. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98, rev. 2016 s.7) beskrivs att "verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter", vilket jag ser som ett viktigt citat när det gäller skapande och utforskande av olika material.
"När det gäller att använda textila aktiviteter som ett verktyg för att träna problemlösning tänker vi på det nära samband som finns mellan fantasi, kreativitet och just problemlösning"(Björkdahl-Ordell 2010 s.13). Barnen får med hjälp av en tom väv och tråd genom prövningar försöka få fast tråden på väven för att sedan starta vävningen. På bilderna här nedan syns processen från tom väv till färdigställd väv. Jag har vävt väldigt mycket under min skoltid som barn, dessvärre inte speciellt mycket som pedagog med barnen i förskolan. Vävning i förskolan är absolut något jag skulle kunna tänka mig att göra tillsammans med barnen. Efter alla tips vi fick av dagen känner jag att det endast är kreativiteten som sätter gränser. Att barnen inte bara får testa med just garn, att de även får testa vävning med andra material som exempelvis plast.
