Linasportfolio

Mina tankar, funderingar och reflektioner och kring kursen: didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk kommunikation och matematik

Föreläsning: Medierat-, multimodalt och problematiserat lärande

Kategori: Drama, Föreläsningar

 Idag hade vi en föreläsning som handlade om medierat, multimodalt och problematiserat lärande. Jag uppfattade begreppen svåra av att endast titta på dem. Gunilla[1] beskriver begreppet mediera som att man förmedlar något via ett medium, multimodalitet som en kombination av resurser som är semiotiska. Semiotik handlar om tecknens betydelse. Semiotik kan då handla om bland annat bilder, siffror, gester, grimaser samt hur vi uttrycker oss språkligt när vi talar. Gunilla[1] belyser tre olika grupper som tecken ingår inom semiotiken.
 
1. Ikon: något som går att känna igen, till exempell ett foto.
2. Index: något vi kan räkna ut, om det till exempel sprids rök i rummet indikerar det på fara.
3. Symbol: sådant som måste läras in, exempelvis skyltar och övergångsställen.
 
Gunilla[1] belyser även hur viktigt det är att jobba med olika tecken ute på förskolan eller i förskoleklassen. Ikoner i form av bilder, tallinjer och siffror runt om i verksamheten ser jag som några delar, exempelvis genom att tillverka en dagordning i bilder eller sätta upp siffror på väggarna. En mysig läshörna på förskolan indikerar på att det ska vara lugnt och skönt, utifrån index. Symboler som exempelvis plus och minus som barnen kanske inte från början kan, lärs med tiden in.  Problematiserat lärande beskrivs som en förändringspotential.  Gunilla[1] berättar att förändringspotentialen handlar om att lärandet är föränderligt, alltså att lärande inte är någonting som bara finns där. Jag vill passa på att koppla samman det sistnämnda med en mening som ett barn på min verksamhetsförlagda utbildning en termin uttryckte. Barnet berättade att vi aldrig är helt färdiga som personer, därför att vi lär oss något nytt varje dag, varje vecka, Jag förmodar att barnet tidigare hört den meningen från någon vuxen eller liknande, men jag tycker ändå att det var bra sagt, för det är ju precis så det är. Vi är människor och lärande varelser. 
 
Gunilla[1] förklarar medierat ytterligare som något vi lagt märke till. Vi ser på nyheterna och vädret att det kommer vara kallt idag, vi tar därför på oss vinterjacka. Då har vi medierat. Jag har medierat när jag satt mig i bilen och börjat köra för att plötsligt upptäcka att bensinlampan börjat lysa eller när jag ser på nyheterna och vädret att dagen ska bli kall, då tar jag automatiskt på mig varma kläder. 
 
 
 
 
 
 
 
 
[1] Gunilla Fihn. Föreläsning om medierat, multimodalt och problematiserat lärande. Högskolan i Borås 8/9-2016
Kommentera inlägget här: