Linasportfolio

Mina tankar, funderingar och reflektioner och kring kursen: didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk kommunikation och matematik

Drivhuset: Idégenerering med fokus på didaktiskt material

Kategori: Didaktiskt material, Föreläsningar, Pedagogik

Denna fredag har bestått av kreativitetsövningar, inspiration och tips samt idéer när det uppkomst och vidareutveckling. Tanken var idag att vi skulle få tips och idéer till vårat didaktiska material som vi ska tillverkas och användas tillsammans med barnen ute på vår VFU (verksamhetsförlagda utbildning). Till en början skulle vi två och två fundera ut vad som irriterar oss, vilket ses som ett bra sätt att starta våra egna kreativa tankar och idéflöden. Vi kom gemensamt överrens om att största irritationen är störande grannar som spelar hög musik mitt i natten när man vill sova. Vi skulle så småningom fundera ut minst 10 saker som går att göra med en helt vanlig kaffekopp. Vi upptäckte sedan när vi diskuterade våra förslag med övriga i gruppen att det inte skulle vara speciellt svårt att få ihop över 10 saker som går att göra med en kaffekopp. Vi diskuterade så småningom därefter vad man skulle kunna hitta på med en osthyvel.

Med tanke på att vi vid planeringen av vårt didaktiska material ska utgå från förskolans/förskoleklassens aktuella tema, skulle vi vid ett tillfälle "brainstorma" alla aktiviteter vi kom på inom tema. vatten, för att förhoppningsvis hitta något möjligt didaktiskt material av det. 

Som avslutande aktivitet skulle vi fylla i denna så kallade möjlighetskartan nedanför. Vi skulle sedan med hjälp av den diskutera med varandra och ge förslag på didaktiska material utifrån de olika punkterna (intressen, erfarenheter, kontakter, resurser, färdigheter). Har av denna dag fått en ännu lite klarare bild av vad uppgiften går ut på samt hur man ska tänka vid planering av didaktiskt material. Har redan lite funderingar kring vilket material jag vill tillverka, om det passar med förskoleklassens tema vill säga. 

Till en början uppfattade jag att vi skulle skapa något helt nytt, något som inte redan finns. Ingrid[1] berättar då att vi kan utgå från något som redan finns och göra det didaktiskt genom de didaktiska frågorna vad, hur och varför, som till exempel en osthyvel. 

 
[1] Ingrid Nyman. Drivhuset. Idégenerering med fokus på didaktiskt material. Högskolan i Borås 23/9-2016
Kommentera inlägget här: