På dagens första workshop skulle vi arbeta med ull. Ett spännande material och dessutom säkert att arbeta med med tanke på att ull inte är brandfarligt. Vi skulle hursomhelst göra en tavla med hjälp av ullen. På tavlan vi tillverkade skulle det gestaltas en saga eller sång. Vi var i grupper om tre, fyra eller fem personer och min grupp valde vi bockarna bruse som tema för ulltavlan. Här nedanför ser ni några steg som vi gick igenom vid tillverkningen av den. Ull fastnar enkelt på ull med hjälp av varmt vatten och såpa, vilket kan ge fina konstverk.
Några delar i processen av ulltavlan gick ut på att stampa, rulla och senare trycka fast de delar av ull vi ville ha med i sagan. Processen innefattar då mycket rörelse istället för mycket stillasittande, vilket kan vara en fördel för barnen som i sin tur mår bra av rörelse.
Spontant ser jag arbete med ull som något som inte arbetas speciellt mycket med i förskolan. På flera ställen jobbas det väldigt mycket med matematik och språk, vilket skulle vara en strålande idé att koppla samman med exempelvis ull, genom tillverkning av sånger och sagor utvecklas barnen både språkligt, genom matematik och genom drama. Barnen får även in sina sinnen vid arbete med ull, när de känner på den, doftar och tittar. Här nedan kan ni se några delar i processen vid tillverkningen av ulltavlan samt det slutliga resultatet. Bockarna på ena sidan vattnet, det gröna gräset på andra sidan bron och det läskiga trollet som bor under bron. Ett spännande tillfälle och skapande.

Vid dagens andra workshop begav vi oss till textilmuséet för att trycka på textil. Vi använde oss av textilfärg, en färg som inte försvinner om man skulle få den på kläder, vilket blir ett litet problem om tanken att testa textiltryck i förskolan uppkommer. Jag skulle nog då se vanlig färg som en lösning. Annars kändes denna workshop mycket givande. Som Chatrine Berg(1) sa innan: "Det är bara fantasin som sätter gränser". Vi tryckte bokstäver, mönster, blandade färger, tryckte former med hjälp av exempelvis toarullar. Så visst kommer matematiken och språket in i detta skapande. Björkdahl-Ordell m.fl (2010, ss.1-2 ) nämner i början av sin bok om hur man kan arbeta med textil samtidigt som barnen får grundläggande kunskaper och färdigheter i just matematik och språk. Vi diskuterade om vilka olika saker det finns att trycka med, till exempel händer, fötter, munnen, frukter, grönsaker osv. Man skulle även kunna ta med några barn på förskolan ut i skogen för att leta föremål att trycka med, som blad, pinnar, mossa och kottar exempelvis. Barnen benämner föremålen de hittar med begrepp, form och antal.
Mina tankar kring den andra workshopen är mycket positiva. Det är i sin tur många barn som tycker om att skapa på olika sätt. Att själva få experimentera med färger, former och figurer skulle de flesta säkert tyckt om massor. Skapande är för mig en viktig aspekt i förskoleverksamheten och framförallt skapande när det gäller att kladda med färger på papper, tyger och olika material.
[1] Chatrine Berg. Workshop i textil. Högskolan i Borås 5/9-2016
Referenser:
Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]