Linasportfolio

Mina tankar, funderingar och reflektioner och kring kursen: didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk kommunikation och matematik

Workshop: Bild 2

Kategori: Bild, Fördjupning, Pedagogik, Workshops

Vid denna workshop har vi fått äran att tillverka eget papper samt en metod som kallas papier maché. Det var enkelt och spännande att göra eget papper så som vi fick lära oss och absolut något som jag kan tänkas göra tillsammans med barnen i min framtida yrkesroll. Hur skapandet kan tas till en helt ny nivå är helt otroligt. Vanligt papper i förskolan är något som förbrukas till ganska stor del varje dag. Barnen i förskolan vill ofta måla papper efter papper, skapa sak efter sak och tejpa ihop flera papper till ett större ark. Det är bra att barn skapar och använder fantasin till att tänka hur de ska göra härnäst. Tidningspapper som i sin tur är något som vanligtvis slängs, kan faktiskt istället lämnas till förskolan där det återanvänds och användas på nytt. Att skapa med tidningspapper för att tillverka nytt papper är någonting jag i denna text kommer att berätta om. 

Vi använde oss som sagt av tidningspapper. Detta tidningspapper strimlade vi ner till små bitar och mixade samman med vatten till en röra. Vi tillsatte sedan den färg vi ville ha (röd och vit) på pappret och pressade massan med guska-ramar (ramar i trä med ett liknande nät i mitten) och tidningspapper. Nu ligger våra ark på torkning, vilket de ska göra ungefär en vecka beroende på tjocklek. Metoden papier-maché vi sedan använde oss av innebar att vi mixade samman ljummet vatten, spillpapper i bitar och tapetklister till en röra. Resultatet av vårt papier maché-skapande är det blå hjärtat i bilden nedan. Det återstår att se om den torkat fint om en vecka eller fallit isär. Spännande att se! Högen med färdiga papper som syns nedan är alltså inte våra, eftersom det som sagt tar någon vecka för dem att torka. Metoden vi har använt oss av anser jag som ett spännande och roligt sätt att framförallt få in matematik på eftersom det gick lätt att forma olika figurer. De figurer som framkommer skulle kunna starta samtal med barnen om vad de olika formerna och figurerna föreställer, samt koppla samman med liknande bilder och på så sätt få in språket. Karlsson Häikiö (2014, s. 71) berättar om bilder i olika barnböcker och att det i stort utvecklar barnens förståelse och uppfattning om figurer. 

Det här med att arbeta med bild på så många oika sätt i förskolan ser jag som en utmärkt och väldigt givande aspekt. De möjligheter som finns gällande skapande, utforskande och uppräckande ser jag som stora, då det nu mer finns såpass mycket material att använda sig av, lägga ihop material, nytt som gammalt och skapa av nytt av det. Istället för att måla på ett redan färdigt papper tillverkas eget papper.  Jag hade inte tidigare skapat det papper och papier-maché som vi gjorde idag, jag lärde mig därför mycket nytt av denna dag och absolut någonting jag kommer testa med barnen ute på förskolan. 

 
Referenser:
 
Karlsson Häikiö, T. (2014). Bildsamtal och bildtolkning. I Bendroth Karlsson, Marie & Karlsson Häikiö, Tarja (red.) Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur. ss.69-91
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: