Linasportfolio

Mina tankar, funderingar och reflektioner och kring kursen: didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk kommunikation och matematik

Workshop: Musik 1

Kategori: Fördjupning, Musik, Pedagogik, Workshops

I Läroplan för förskolan (Lpfö 98, rev. 2010, s.10) nämns att "förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama". Efter denna workshop har jag fått en annan bild av hur musik kan användas. Vi kan låta barnen måla till musik, dramatisera till musik, samt dansa, sjunga och röra oss till musik. 
 
Det här var hittills den roligaste workshopen enligt mig. Jag är en sådan person som gärna sätter praktiskt arbete framför teori. Självklart behövs en del teori också, men genom att arbeta praktiskt lär jag mig bäst. Det var just det vi fick göra idag. Mycket praktiskt och lite teori. Vi klappade takter, sjöng (både vanligt och i kanon), vi fick även tips på aktviteter och samlingsaktiviteter som kan genomföras med barnen ute på förskolan eller i förskoleklassen. Vi gjorde en liknande namnlek där vi kastade ett garnnystan mellan varandra samtidigt som vi sa personens namn. Garnet mellan oss allihop fick först föreställa ett spindelnät. Vi sjöng "imse, vimse spindel...". Sedan förvandlades spindeln till elefanter och vi sjöng "en elefant balanserade..." som avslutning samtidigt som garnet rullades ihop till en boll igen.  En aktivitet jag ser fram emot att testa ute på förskolan med barnen.
 
Vi fick sedan gissa vad som skulle komma härnäst. Något som är blått, som jorden till mestadels består av, som är blött. Och vips kom ett stort blått tygstycke fram ur påsen, som skulle föreställa vatten. Vi lade en båt på vattnet och sjöng "en liten båt blir ofta våt...", "stor våg, liten våg..." och de sånger som vi kunde komma på som handlade om vatten, vågor och båtar.  "Musikaliska aktiviteter blir meningsfulla för barn och vuxna på många sätt, och det är därför mycket viktigt vad man menar med musik eller vilket musikbegrepp man utgår ifrån"(Holgersen 2012, s. 94). Vi blev tilldelade varsitt "maracasägg" som vi skulle hålla takten med. Vi fick dessutom reda på ett väldigt smart sätt att sedan samla in äggen på när vi var färdiga med aktiviteten. Karin(1) hade tillverkat en liten ägglåda av vanlig kartong, som syns på en av bilderna nedan. Samt slagit in hela lådan med ett snyggt papper. 
Senare i denna workshop blev vi tilldelade en siffra var. Vi gick runt i rummet och så fort vi hörde vår siffra sträckte vi upp den mot taket. Vi lade sedan siffrorna på golvet i ordningsföljd från 1-20 och upptäckte att alla rosa kort var jämna, alla gröna udda, var femte hade en stjärna i kanten osv. Vi fick ytterligare tips på aktiviteter med barnen. Till exempel: Alla som har en etta i sin siffra går fram ett steg, alla siffror som är högre än tio, alla udda tal, alla jämna tal eller alla tal som är rosa. Otroligt bra idé med sådana sifferkort och aktiviteter för att stimulera barnens kunskap om matematik gällande bland annat ordningsföljd, siffror, tal och antal.
 
Jag anser att musik i förskolan är väldigt bra, dels genom att barnens språkutveckling stärks vid sång, dels för att räkne- och taktförmågan stärks och dels för att det är väldigt roligt att hålla på med musik. Efter denna workshop såg jag musik för mycket mer än bara sång och dans. Vi kan som pedagoger koppla samman musiken med exempelvis bild eller drama för att få en helt ny aktivitet där barnen tränas i båda, eller alla tre, vilket jag även nämnde i början av texten. Det skulle vara till fördel att använda bilder som stöd för en sång eller låttext eller att spela teater med passande ljudeffekter. 
 
 
 
 
 
 
[1] Karin Lindahl. Workshop i musik. Högskolan i Borås. 30/5-2016
 
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket 
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
Holgersen, S-E. (2012). Musik som fast hållpunkt. I Riddersporre, B & Söderman, J. Musikvetenskap för förskolan. 1 utg. Stockholm: Natur & kultur. ss. 87-102